5 typiske feil ved bygging av minihus på hjul!!!

Det å unngå feil når man bygger hus er ikke lett. Mange som bygget eget hus har med tiden erfart dette. Nesten alle innrømmer at noe av byggearbeidet kunne blitt gjennomført annerledes da de hadde mer byggeerfaring. Nedenfor følger en liste over typiske feil og mangler som kan oppstå underveis i byggeprosessen. Og siden man bør lære av andres, og ikke sine egne feil, anbefaler vi å gå nøye gjennom denne listen. Noen av omtalte faktorer er mangler som i en liten grad påvirker brukerkomfort, og som også kan påvirke våre fremtidige utgifter. Hva bør man være ekstra obs på slik at man ikke kommer til å angre i fremtiden?

 

     1. Feil byggematerialer.

 

  • Kvalitet

!!Tremateriale er viktigst!!

For at trekonstruksjonen blir holdbar og sikker, må den bli laget av materialer av riktig kvalitet. Til bygging av skall bør man velge tremateriale med fuktighet mellom 16% og 18%. Tremateriale må tørkes og oppbevares under riktige forhold. Mange som bygger minihus bruker dessverre tremateriale med høyere fuktighet, og dette medfører ulike utfordringer knyttet til bruk av minihuset. I de fleste tilfeller skyldes disse feil manglende kunnskap om gjeldende standarder for trekonstruksjoner. Noen ganger oppstår de, for man tenker penger fremfor kvalitet. Med tiden kan dette dessverre ødelegge gleden av å eie minihuset.

 

  • Vekt

Når man bygger minihus, må man hele tiden ha i bakhode hva som er tillatt totalvekt på hele konstruksjonen. Til bygging av hus pleier man å bruke bartre (vi bruker gran). Egenskapene er rett og slett perfekte: dette er trevirke som er lett, holdbart, det absorberer fint maling og beis, men kan ikke poleres. 

 

    2. Feil vektfordeling

 

Feil vektfordeling tidlig i byggeprosessen fører til utfordringer under kjøring. Her kommer vi med noen praktiske tips på hvordan fordele vekten i minihuset på best mulig og tryggest måte.

Husk at man alltid må fordele belastningen jevnt på tilhengeren.

Tunge gjenstander/møbler/vinduer bør plasseres midt på tilhengeren eller foran selve akselen. Sjekk alltid om belastning på hengerfeste ikke overstiger tillatt totalvekt!

Overbelastning av tilhengerens bakre del gir for liten belastning på hengerfeste. Bilens bakre hjul går da oppover, og da kan det oppstå en del vibrasjoner og det kan plutselig bli ustabilt å kjøre bil. I verste tilfellet kan dette føre til at man mister kontroll over kjøretøyet.

 

 

Overbelastning av tilhengerens fremre del gir for stor belastning på hengerfeste. Bilens fremre hjul kan miste veigrepet, bremselengden blir forlenget, kjøreegenskapene blir forverret, og bilens frontlys gjør møtende bilister blinde.

 

  3. Feil tilhenger

 

Tilhengere har ofte vært tema i våre innlegg. Man må huske at tilhenger er husets fundament,og feil valg av tilhenger kan koste oss mye. Derfor er det viktig å tenke på bruksområdet før man går til innkjøp av tilhenger (f.eks. om tilhengeren egner seg til frakt av båt eller materialer osv.). Også bruk av restaurert campingtilhenger kan være farlig grunnet konstruksjon som ikke tåler mye og som egner seg bare til campingvogn. Mer info finner du på http://mariostinyhouses.com/sammenligning-av-tilhengere-pa-7-m.html

 

  4. Dårlig ventilasjon

 

Vi trenger ikke å overbevise noen om at det er nødvendig med riktig ventilasjon i bygninger. Ved dårlig ventilasjon får personer som oppholder seg i bygningen manglende tilgang på oksygen, det blir mangelfullt luftskifte og ubehagelige lukter blir sittende i lufta. Dette resulterer i manglende trivsel og kan føre til helseproblemer hos beboere. Dette kan også forårsake sopp- og fuktskader, for dårlig ventilasjon hindrer at vanndampen som oppstår ved klesvask, matlaging og vask, transporteres ut av boligene.

I små arealer pleier man å bruke balansert ventilasjon. Dette er den beste måten å tilføre minihuset ren og frisk luft på, uten unødvendig energibruk. Med balansert ventilasjon gjenvinner man varmen fra den brukte inneluften som blir transportert ut av boligen. Slik varmes den nye, rene luften på vei inn i huset.

Riktig ventilasjon er nødvendig for å kunne skape sunt mikroklima som gir behagelig og komfortabel luft inne i bygninger.

 

  5. Dårlig gulvbeskyttelse mot fuktighet

 

Hvis du skal starte å bygge Tiny House, vet du sikkert at gulvet i ditt minihus må være solid og utført i henhold til gjeldende teknologi. Først og fremst bør det være riktig isolert og beskyttet mot fuktighet. Nedenfor presenterer vi teknologiske feil, feil materialvalg, eller noe som er enda grusommere- et eksempel på et ønske om å spare penger, og manglende beskyttelse mot fuktighet.

 

 

Bilder er til advarsel for de som ikke beskytter gulvet med folie før de legger gulvplate.

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her