7 grunner til hvorfor du bør bygge et minihus selv.

Er det vanskelig å bygge et minihus på tilhenger? Ofte lurer dere på det, og spør oss om det.

 

Svaret er dessverre ikke entydig. Det å bygge et minihus selv kan være enkelt for noen, mens for andre viser det seg å være en stor utfordring. Høres dette litt skremmende ut? Da må du bare lese artikkelen: 7 grunner til hvorfor jeg bør kjøpe et minihus istedenfor å bygge det selv.   Da blir du sikker på at du har tatt riktig valg.

 

Det å bygge et minihus selv er uten tvil en ganske stor utfordring, men ikke umulig å gjennomføre! Det viktigste er at du har lyst og tid til det, og er tålmodig nok for å bygge ditt eget minihjem.

 

Her kommer 7 viktigste grunner til hvorfor du bør bygge minihuset ditt selv istedenfor å kjøpe det:

 

 1. Du har byggeerfaring.

 

Det høres kanskje litt merkelig ut, men det om du kjøper eller bygger et minihus selv, bør være avhengig av om du har riktig kompetanse/byggeerfaring. Det å bygge et minihus på tilhenger er ikke bare å sette noen planker sammen, isolere, sette inn vinduer og dører, få tak i elektriker og rørlegger og overflatebehandle; og så er minihuset ferdig.

Du må ikke glemme at tiden man bruker på å bygge et minihus er ca. mellom 400 og 600 timer (ekskludert tiden du bruker på å kjøpe og frakte byggemateriale og på å få tak i fagarbeidere). Man må ofre en del av sin tid med familien og venner.

Hmmm… Men hva betyr egentlig det å ha byggeerfaring? Dette er kunnskap du bør ha og ferdigheter du har fått da du utførte byggearbeid før. Jo mer du vet om rekkefølge av arbeid som skal utføres og om byggeteknikk, desto større sjanse for at du unngår feil i videre etapper.

 

En del tips for deg som skal bygge et minihus på tilhenger:

 

- bygg på riktig tilhenger! Ikke alle tilhengere egner seg for bygging av Tiny house

- husk å isolere og sikre tilhengerens gulv

- husk å balansere tilhengerens høyre og venstre side, samt tilhengerens framside og bakside

- plasser ikke tyngste ting bakerst

- husk totalvekt! det er bare 3500 kg

- husk å frostsikre vanninstallasjonen

- husk riktig ventilasjon

 

 1. Du har et sted hvor du kan bygge et minihus.

 

       Dette er ikke én av de viktigste faktorene, men det er fint å ha et sted hvor man kan bygge et minihus. En tomt ved familiehuset eller ved venners hus er ikke en god løsning. Man må ikke glemme at været kan være skiftende, og så lenge minihuset ikke har vegger og tak, kan dette føre til en del utfordringer.

       En høy hangar eller et telt kan være en god løsning, for da blir minihuset ikke eksponert for vind og regn. Du blir heldig hvis du får bruke en lokal produksjonshall.

 

 

 

 

 1. Du har folk som skal hjelpe deg.

 

Før du bestemmer deg for å bygge et minihus, undersøk gjerne hvem som kan hjelpe deg med byggearbeid, elektrisk arbeid, rørarbeid, eller hjelpe med innkjøp og frakt av byggemateriale. All hjelp er gull verdt 😊.  Bygger man alene, kan dette ta opptil ett år. Får du hjelp, kan du flytte inn i minihuset allerede 3 måneder etter byggestart!

En god plan er nøkkelen!

 

 1. Du vil spare penger.

 

        Det å bygge selv et minihus er et komplisert logistisk og økonomisk prosjekt. Hele prosessen kan deles inn i flere etapper, og da kan man vurdere hvor mye penger man skal bruke, samt  avgjøre hva man skal gjøre selv og hva som skal utføres av fagarbeidere.

        Vil man spare penger, kan man gjøre en del av arbeidet selv, eller til og med – hvis man har kompetanse og byggeerfaring – bygge et minihus på egen hånd uten hjelp av fagarbeidere.

 

 

 

 

 

 1. Du vil oppfylle drømmen din.

 

        Den hyppigste grunnen til at man vil bygge et minihus på egen hånd er at man vil oppfylle sine egne drømmer!

         Noen bygger minihus selv for å spare penger, mens andre gjør det for å kunne oppfylle drømmer og ambisjoner som de har hatt i flere år.

         Vårt gode råd til deg: Nå dine mål og oppfyll dine drømmer selv om du får en del utfordringer på vei dit. Fokuser gjerne på målet ditt, hør med fagfolk og stå på! Det å bo i et minihus som man har bygget selv, gir mye langsiktig glede!

 

 

 1. Du har full kontroll på materialvalg og overflatebehandling.

 

Bygger man selv, velger man byggemateriale selv. Da har man mye mer frihet, og praktisk sett er det da bare økonomien som kan være en viss begrensning.

 

 1. Du setter opp budsjettet selv.

 

 

 

          Det er ingen tvil om at ved byggestart spiller kostnadsvurdering en meget viktig rolle. Det å sette opp et budsjett er ikke en enkel oppgave. Hvordan kan man vurdere i starten hvor mye penger man kommer til å bruke? Hva skal man ta i betraktning? Er vi virkelig klare over hvor mye penger alt dette vil koste oss? Har vi kjennskap til priser på markedet? Vet vi hva man kan spare på, og hva man absolutt ikke bør spare på?

 

Derfor er det lurt å sette seg ned met et ark og dele hele byggeprosessen i flere etapper:

 • Tilhenger
 • Minihusets konstruksjon + fasade + innvendig veggkledning
 • Tak
 • Husets isolasjon
 • Rørarbeid
 • Elektrisk arbeid
 • Oppvarming
 • Utvendig snekkerarbeid: vinduer og dører
 • Overflatebehandling
 • innvendig snekkerarbeid

 

 

 

OPPSUMMERING:

+ billigere, man kan spare opptil 20% av alle kostnader

+ man stresser ikke med at man må ha hele beløpet med en gang, man kan dele opp byggeprosessen i flere etapper

+ man vet hva slags byggemateriale ble brukt

 

- man bruker masse tid på å bygge selv, man må være fleksibel

- man må selv sørge for innkjøp av byggemateriale og frakt

- man må ordne all dokumentasjon selv

 

Jeg vil gjerne at du husker én viktig ting: det spiller ingen rolle hvor og hvordan du bor, og hvor mange kvadratmeter du har!

 

Hjemmet er der hvor hjertet er.

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her