En kranglebøtte som var kjent verden rundt

I dagens innlegg får dere innsikt i historien om hus på hjul.

Hvor oppstod egentlig Tiny Houses trenden?

Er dette en amerikansk stil som alle er kjempeglade i eller …?

 

 

Her vil jeg gjerne fortelle en historie om vår landsmann Michał Drzymała som i fire år var i tvist med Kongeriket Preussen. Tvisten gjaldt spørsmålet om utstedelse av byggetillatelse. Dette foregikk i årene 1904-1909, og da var Polen delt mellom Preussen, Russland og Østerrike. Handlingene til Drzymała er blitt et symbol for kamp mot germanisering da deler av Polen var i besittelse av Preussen.

 

 

Drzymała kjøpte en tomt i bygda si som het Kaisertreu (nå heter den Drzymałowo) fra en tysk kjøpmann. Der ville han bygge et hus, men ifølge prøyssisk lov måtte han først få byggetillatelse fra embetsverket. Denne loven ble ofte brukt mot polakker, og slik ble det også i dette tilfellet. Michał Drzymała kom plutselig på at han skulle oppholde seg i en sirkusvogn plassert på tomta, for sirkusvognen ble ikke omfattet av denne loven. Myndighetene responderte med at siden vognen sto på tomta døgnet rundt, kunne den betraktes som et hus. Drzymała bestemte da seg for å flytte sirkusvognen noen centimeter hver dag. Et kjøretøy ble jo ikke omfattet av byggeloven. Rettssakene varte i til sammen 4 år, og prøyssiske myndigheter begynte å granske polakken og forfølge ham for hans overtredelser og forseelser. Etter hvert ga Drzymała opp og fjernet vognen. Han bodde en stund i et leirhus, men leirhuset måtte også fjernes, for det tilfredsstilte ikke brannsikringskrav. Til slutt solgte Michał Drzymała sin tomt, og kjøpte da en annen tomt med et ferdigstilt hus.

 

Drzymała ble framstilt som en sprek og pålitelig bonde. Han var samtidig en sta person som var villig til å bo i en liten vogn hvor man ikke hadde mulighet til å lage mat, som et symbol for kamp mot germanisering. Hans kamp mot germanisering ble mye omtalt ikke bare i Polen, men i hele Europa. Store polske forfattere som Henryk Sienkiewicz, Bolesław Prus, Maria Konopnicka og russiske Lev Tolstoj uttalte seg i denne saken.

 

Dagens Tiny House er i grunnen ikke veldig forskjellige fra vognen til Michał Drzymała, men de er mye mer moderne, har elektrisk anlegg og vannanlegg, og det finnes kokemuligheter i minihuset 😉

 

Dere lurer kanskje på hvorfor jeg har valgt å skrive dette innlegget?

 

Svaret er enkelt: Vi har også sterk tro på at loven kan endres og tilpasses i større grad innbyggere enn tjenestemenn. Derfor forsøker vi å bevisstgjøre andre om at jo flere personer det blir som er villige til å bo i små hus som ikke krever høye kostnader og bruk av mye tid i forhold til søknadsprosessen, desto større sjanser har vi for å endre systemet!

 

PS: I likhet med Michał Drzymała, kommer Marios Tiny Houses aldri til å gi opp 😉

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her