Et enkelt liv i praksis

 

Allerede i barndommen får vi ofte høre at man alltid må strebe etter store mål, sikte høyt og oppnå mer og mer. Reklamer på TV, sosiale medier og reklametavler på gaten forsikrer oss bare om at jo mer man har, desto bedre lever man. Mesteparten av dagen tilbringer vi på jobb, vi jobber overtid for å bli ferdig med påbegynte prosjekter og for å tjene nok til å kunne kjøpe svære hus, flotte biler, moteriktige klær, kosmetikk og dings av nyeste teknologi. Men innerst inne føler vi at lykke ikke kan kjøpes for penger. Kjøpt lykke (materielle ting) varer ikke lenge – om ett år lanseres ny kleskolleksjon og hvis vi vil følge nye motetrender, er vi nødt til å kjøpe nye plagg da. Men gir dette virkelig noen mening? Er det dette vi egentlig vil?

Mer betyr ikke alltid bedre! Noen ganger er det slik at hvis man eier færre ting, har man i grunnen mer.

 

Man er lykkeligere når man fører et enklere liv

 

Denne påstanden kunne godt endre våre vaner og holdninger. Den endrer helt den alminnelige definisjonen på lykke som kan nås ved å eie noe.

Et enkelt liv består hovedsakelig av like mye mindre og mer. Dette er et liv med mindre konsumpsjon, færre ting som distraherer oss og som er unødvendige. Alt dette fører til at arealer rundt oss blir mer gjennomtenkt, fylt med praktiske, viktige og verdifulle ting (ikke nødvendigvis med stor økonomisk verdi).

Hvis du bestemmer deg for å planlegge ditt eget liv selv og for å få kontroll på store mengder av ting som kanskje virker skremmende og angstskapende for deg, får livet ditt en dypere mening. Uten tvil utgjør livet noe mer enn bare alle de tingene som man eier.

 

En utfordring med store mengder av ting eller plassmangel?

 

Nedenfor presenterer vi fem steg for enklere liv som vi anbefaler å ta i bruk

 

 

Steg 1. Gi bort klesplagg som du ikke har bruk for.

Gi bort klær som du ikke har brukt på over ett år. La dem ikke bli liggende i skapet. Hvis du ikke har brukt dem på lenge og har klart deg fint uten dem, betyr det at du ikke får bruk for dem lenger. Høyst sannsynlig har du allerede glemt at noen av de plaggene er i skapet ditt! Det er altså på tide å rydde litt!

 

Steg 2. Finn tid til deg selv i offline modus.

I livet vårt, som godt kan kalles for en stadig jakt etter noe, har vi lite tid til å sette oss ned og tenke over om vi virkelig er lykkelige, og om det vi har, er egentlig det vi ønsker å ha. La oss i det minste finne en halv time for seg selv daglig for å lese bøker, tenke over saker og ting, meditere eller rett og slett bare hvile i sitt eget selskap. Fritid uten bruk av internett og all slags media kommer oss sikkert til nytte.

 

Steg 3. Lag enkle retter.

Et balansert kosthold er ikke bare kompliserte og tidskrevende retter. Lag meny for hele uken, og uken etter får du basere deg på menyen fra forrige uke og samtidig variere litt. Ferske og godt planlagte måltider kan være mye mer sunnere enn mat kjøpt i farten. Det lønner seg å finne seg litt tid til å lage mat av matvarer som man selv har handlet inn, for da kan man være sikker på at man vet hva man spiser!

 

Steg 4. Ta med deg mindre bagasje på reise.

Det er helt opplagt at det er mye mer komfortabelt å ta med mindre bagasje på reise enn det å reise med svære kofferter. Da slipper man å bekymre seg over egne ting pakket inn i koffertene som kastes inn i bagasjeluken av uaktsomme flyplassmedarbeidere. Vi trenger da ikke å uroe oss over om vi i det hele tatt får bagasjen tilbake.

 

 

En liten bagasje – et lite problem. Vi kan pakke våre ting for eksempel i en ryggsekk som kan tas med overalt og som ikke begrenser bevegelser i samme grad som en stor trillekoffert.

En mindre og lettere bagasje gir oss mer frihet på reise. Er det ikke frihet, ingen bekymringer og avkobling som man ser etter når man er på ferie?

 

Steg 5.Lag«en søppelfri sone» som er fri for unødvendige ting.

Det kan være et bord, en kjøkkenbenk eller en skuff på et av rommene/på kjøkkenet. Dette kan til enhver tid betraktes som inspirasjon til et minimalistisk liv. Det å ha det ryddig er jo ikke så verst! Man trives mye bedre i godt kjente arealer hvor man har kontroll over ting og hvor man vet hvor ting ligger.

Hvis du kommer til å trives med denne søppelfrie sonen, kan du gjøre den større og større dag etter dag frem til at den vil omfatte hele rommet. Ville det ikke vært koselig å ha et rom som er ryddig, fri for unødvendige papirer, klær eller pappesker? Kanskje etter hvert vil hele boligen bli en søppelfri sone som samtidig blir en sone som tilhører bare deg selv, og som er skapt av deg selv og for deg selv.

Det å få et enklere og sunnere liv er en tidskrevende prosess som består av flere små steg som fører til gode vaner og som endrer vår definisjon på lykke. De fleste av oss vil bli perfekte, og mange assosierer dette med rikdom. Men for å være rik trenger man ikke nødvendigvis å ha mye penger. Jackie French Koller skrev: „There are two ways to be rich: one is by acquiring much, and the other is by desiring little.” Og det er vi selv som bestemmer om vi går for kortvarig eller langvarig lykke.

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her