Mindre plass – mer frihet

 

 

         Mikroleiligheter og leiligheter med et lite volum er blitt veldig populære blant boligkjøpere. Det er ikke bare gunstig pris som gjør at den type boliger blir mer og mer etterspurt, men det er først og fremst uavhengigheten leilighetene byr på som folk setter veldig høyt. I disse mikroleilighetene finner vi samme planløsning som i større leiligheter. Planløsningen er lik, men rommene blir mindre, og samtidig legges det vekt på funksjonalitet.

 

         Det oppstår mange spørsmål rundt små hus/leiligheter. Begrenser ikke et mindre areal friheten vår? Hva menes med at det er mikroleilighetens funksjonalitet som spiller den viktigste rollen når det gjelder arealet? Hvordan kan dette fungere?

 

Multifunksjonalitet til små arealer

 

 

      Ved små arealer må alt bli perfekt samspilt. Bruk av multifunksjonelle løsninger på begrensede arealer er blitt mer og mer vanlig. For å forklare det litt nærmere, kommer vi nedenfor med noen eksempler:

 

  • Bruk av oppgang som oppbevaringsplass for bøker/sko, eller bruk av plass under trappa som hjemmekontor.
  • Bruk av sengeskap. Når sengeskapet er hevet, får man god plass til hjemmekontor (skrivebord/hyller).
  • Arealet oppfattes større når man bruker lyse farger, gjerne hvit. Samtidig får rommene et minimalistisk preg.
  • For å få arealet til å se større ut, bruker man speil, glass f.eks. i dører, og fastkarmsvinduer som slipper inn mer lys inn i rommene.

 

Flere funksjonelle løsninger som kan bli brukt i små arealer, blir omtalt i en annen artikkel.

 

Begrenser et lite areal friheten vår?

 

Nei, så klart ikke! Det er faktisk helt omvendt! Kombinasjon av enkel design og lite areal i mikroleiligheter gjenspeiler livets simpelhet. Selve størrelsen på leiligheten gjør at man er nærmere naturen, og dette gjelder både bygningen og mennesker.

 

 

              På diagrammet ovenfor ser vi en byggetomt som er markert med stiplet linje. Vil man bygge noe stort, får man lite plass til hage rundt bygningen. Velger man å bygge en mindre bygning hvor alle funksjoner er kompakte og godt integrert, får man plass til hage på over halvparten av tomta. En liten bygning er mye mer integrert med naturen, og dette kan gjøre livet koseligere. Turgåing, frokost servert i hagen, barn som leker foran huset – arealet gir flere muligheter for å styrke familiebånd. Der får man mye mer livsfrihet – når vi går ut, får vi plutselig mye mer koselig stemning sammenlignet med når vi bor i et større hus med en liten plen utenfor.

 

             Arkitektur som spiller på lag med naturen, hvor innsiden blir helt uforstyrrende til utsiden, og bodelen blir integrert med naturen som er rundt bygningen. Den type blanding av forskjellige funksjoner kommer helsen og trivselen vår til gode, for det er helt opplagt at naturen spiller en stor rolle i opparbeidelse av en sunn livsstil. 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her