Minihus- off grid- er det mulig?

Et hus uten byggetillatelse som lages i fabrikken i knapt 2 måneder. I tillegg er det et fullverdig helårshus og dets eiere kan bare glemme regninger for oppvarming og strøm. Energiselvforsynte minihus- er det mulig?

Økende strømpriser og stadig større støtte for miljøvennlige holdninger bidrar til at stadig flere personer får interesse for energivennlige boliger. Er det virkelig mulig å bygge energiselvforsynte hus?

 

For å få svar på dette spørsmålet må man tenke først hvordan tradisjonelle energikilder som gass og strøm fra kraftverket kan erstattes med alternative kilder.

Her skal vi snakke om fornybare energikilder som fotovoltaik, varmepumper, rekuperasjon eller peis.

 

 

Fornybare energikilder i det energiselvforsynte minihuset

 

Det er vanskelig å forestille seg et hjem uten strøm. Strømmen er jo hovedenergikilde til all slags elektriske utstyr vi bruker i hverdagen. I et vanlig hus får man strøm fra et kraftverk. I selvforsynte minihus blir strømmen produsert. Til dette formål  kan installeres solceller på taket. Man må huske at solcellepaneler som produseres i dag virker hele dagen, fra daggry til skumring. Når det er overskyet fanger solcellene spredt solstråling. Dette betyr at de fungerer uansett vær. Bortsett fra strømmen trenger man å ha et varmt vann og en oppvarming i huset.

 

For å varme opp vannet bruker energiselvforsynte minihus hovedsakelig solenergi. Solcellepaneler gir elektrisk energi og dens overskudd lagres i akkumulatorer. I selvforsynte minihus har man også en peis som man bruker til oppvarming av et lite areal om vinteren. Siste eksempel på uavhengighet av andre energikilder er balansert ventilasjon med rekuperasjon som gjennom varmegjenvinning reduserer energibehovet.

 


For å få til et energiselvforsynt hus som blir utstyrt med alle ovennevnte installasjoner må man bruke byggematerialer som skal redusere energiforbruket, med andre ord må man bygge et energivennlig hus. Dette krever at man har et tilsvarende minihusprosjekt i forhold til hvor huset blir bygget og at man har dyktige fagfolk som klarer å bygge huset med så stramme energiparametre.

 

Det sies at det er dyrere å bygge miljøvennlige boliger enn de tradisjonelle. Det er sant, at man må investere mer penger for å få bygd et miljøvennlig hus, men det er verdt å bemerke at det er engangskostnader som får man tilbake i løpet av noen år.

 

(bilde: Tiny Solar House)

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her