miniMALISME for nybegynnere!

 

Livet vårt preges av alle ting vi har rundt oss – møbler, klær, esker fylt med suvenirer fra sommerferien. Hver minste ting som vi eier, har sin egen historie, og jo eldre vi blir, desto flere ting har vi samlet. Hva ville ha skjedd hvis vi plutselig hadde blitt kvitt halvparten av tingene? Hadde vi klart å overleve da og vært i stand til å føre et komfortabelt liv? Noen svarer NEI med en gang. Det er en selvfølge at levestandarden blir lavere og at alt blir mye mer vanskelig for oss da sammenlignet med situasjonen når vi disponerer enorme mengder ting. Massekonsumpsjon gjør at vi fokuserer mer og mer på å eie noe. Vi blir vant til et komfortabelt liv i en bolig hvor vi oppbevarer masse unødvendige ting. Men gjør det oss virkelig lykkelige? Ville det ikke vært smartere å bli kvitt halvparten av våre eiendeler, reise bort og ta med seg bare det som er viktigst for oss? Da slipper vi å bekymre oss for hva vi ikke kan ta med oss. Med dette nærmer vi oss minimalisme.

 

Men hva er egentlig minimalisme? Innebærer det at vi må gi avkall på noe? Her vil jeg gjerne sitere den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupéry:

 

«Perfeksjon nås ikke når det er intet mer å tilføre, men når det er intet mer å fjerne».

 

Introduksjon til minimalisme

 

Minimalisme forekommer i mange ulike livs- og vitenskapelige sammenhenger, og kan deles opp i to hovedgrener: minimalistisk filosofi og minimalisme i arkitektur, kunst og estetikk.

 

Ideologisk minimalisme bygger på rasjonelle valg: det å foreta godt gjennomtenkte handlinger, ikke samle unødvendige ting, kjøpe bare det man behøver og anvende ting som man eier på mest effektiv måte. En minimalistisk person er en person som er bevisst sine behov og bruker rasjonell tankegang når han/hun velger ut ting som skal kjøpes. Minimalisme i kunst og arkitektur bygger på lignende, men mer detaljerte prinsipper knyttet til ulike felter. Minimalistisk arkitektur kjennetegnes ved redusering av form, maksimal arealutnyttelse, praktiske løsninger på små arealer, gjentatte innslag av geometriske former, materialbesparelser. Kort sagt: mindre betyr mer.

 

Nå lever vi i en tid hvor vi har tilgang til billige og masseproduserte varer, og varens verdi bestemmes ikke ut fra varens anvendelighet eller forbrukerens behov, men ut fra reklame og mote.

 

Det er lurt å ta godt gjennomtenkte valg som dekker våre reelle behov.

 

 

Det å eie bare de nødvendigste ting kan gjøre et menneske lykkeligere. Man kan oppnå mye ved å begrense antall materielle ting rundt oss og ved å si nei til fristelser knyttet til konsumpsjon.

 

Å ønske seg mindre – å få mer? Trenger de som skal på ferie å ta med seg alle sine eiendeler? De pakker bare de nødvendigste ting og klarer seg kjempegodt! Sånne utflukter er vel noe av de koseligste stundene i vårt liv! Det er ikke bare fri fra jobben og fint vær som er avgjørende her. Det gjelder også friheten som man får. Jeg tør å si at på ferie vil vi ha mindre, men samtidig får vi mer. Vi ser da plutselig ikke behov for to TV-er og flere mobiltelefoner – fellesutflukter, det å sove i et lite rom, prate sammen og tilbringe tid sammen, ikke nødvendigvis i store arealer, alt dette gjør at vi kommer nærmere hverandre. Hva ville ha skjedd hvis vi hadde prøvd å bo på et mindre areal? Mindre areal kan være like praktisk som stort areal og man kan like godt tilbringe tid der!

 

Mer info rundt dette og om minimalismens funksjoner og egenskaper vil komme om to uker!

 

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her