Multifunksjonelle løsninger for små arealer

 

 

Når man eier en mindre leilighet, er hver centimeter av gulvet, hvert skap og hver hylle gull verdt når man prøver å plassere egne ting. Da spiller plassbesparelse og godt gjennomtenkte løsninger en meget viktig rolle. Ved opprettholdelse av enkelthet og minimalistisk design kan man skape et areal som er perfekt å bo i.

Men hvordan går man fram steg etter steg når man vil skape et areal som man kommer til å trives i, å bo komfortabelt i, og ikke minst hvor man kan ha ting man synes er mest nødvendige i livet?

 

La oss nevne først noen løsninger

 

For å skape et lite og fullstendig funksjonelt areal, må hver enkel detalj være grundig planlagt. Effektiv arealbruk spiller her en meget viktig rolle. Hvilke rom/løsninger må vi ta hensyn til ved planlegging? Dette er:

  • baderom
  • soverom
  • kjøkken (et sted hvor man kan lage mat)
  • et sted til oppbevaring av klær
  • et sted hvor man kan hvile

 

Hva ville ha skjedd hvis vi kunne kombinere de fleste av ovennevnte funksjonene i ett møbel? Dette ville vært en flott løsning for plassbesparelse! Det å gi ett innredningselement flere funksjoner kan være en av løsningene for maksimal arealutnyttelse. Nedenfor følger et konsepteksempel på en multifunksjonell kubeformet veggmodul.

 

Når man utvider og kombinerer flere funksjoner på ett sted, og samtidig bevarer deres bruksområder, får man et møbel som ikke tar mye plass, men som fullstendig kan forandre en del av arealet når man etter behov gjør det om til andre ting. Bordelementer, sitteplass, TV og sengeramme er skjult inne i en vegg. Ved å trekke fram ulike elementer, skaper vi en individuell stemning i rommet. Slik kan spisestuen bli til soverom på kvelden, og når vi får besøk, kan vi på en enkel måte skape en stue med TV. Det trengs bare ett møbel for å forandre arealets funksjoner, og dette kan gjøres enkelt og kjapt. Denne praktiske og fleksible løsningen kan være et perfekt eksempel på multifunksjonell innredning.

 

 

 

Og hva med formen?

 

Neste eksempel på utnyttelse av hver minste del av arealet er en godt gjennomtenkt trappeløsning. Trapp er ofte litt problematisk for designere -  trapp tar mye plass som kunne vært brukt til andre funksjoner. Men hva med plass under trappa? Dette arealet trenger ikke alltid å bli brukt til trappekonstruksjon eller forbli tom. Hjemmekontor eller oppbevaringsplass for bøker/sko/klær under trappa kan være en god løsning for arealutnyttelse. Arealet under trappa som ikke ble brukt før, kan bli til et brukbart og praktisk sted. 

 

Fargenes psykologi

 

Nå skal vi glemme innredningselementer og fokusere på hvordan vi kan få små arealer til å oppfattes større? For å skape et harmonisk areal må våre fargevalg bli godt gjennomtenkt i hvert enkelt tilfelle.

Nøytrale, lyse farger danner et godt grunnlag for innredning i minimalistisk design. Arealet oppfattes større og «oppryddet». Fargene på vegger har stort påvirkningskrav på hvordan vi føler oss -  de kan gi oss mer energi, eller roe oss ned. Den store fordelen til lyse og nøytrale veggfarger er at de er tidløse og danner en perfekt bakgrunn i hvert areal.  Flere fargetoner som oppfattes som nøytrale har sitt opphav i naturen – farger på stein, tre, jord (hvitt, grått, beige). Disse fargene kan skape en miljøvennlig stemning. De kan også brukes når man vil forsterke fargekontrasten og fremheve interiørets faktiske farger. Når man ser lyse farger, får man også et inntrykk at arealet er rent, og de gir samtidig trygghetsfølelse. Er det ikke det vi ser etter i vår bolig?

 

Mer lys – mer plass

Lyse farger gir god refleksjon av lyset, og dette gir et luftig og romslig preg.  Men først må lyset slippes inn i rommene. Bruk av mange vinduer gjør at boligen åpnes mot uteomgivelsene og man får da nærmere forhold til dem. Gjennom store vinduer får man inn mer naturlig dagslys, noe som er meget viktig når man bor i en liten bolig.

Bruk av speil på vegger kan også være en god idépå hvordan man kan få rommet til å virke større. Henger man speilet horisontalt, virker rommet noe bredere, mens når det henges vertikalt, oppfattes rommet høyere.  I de fleste tilfeller henger man speil i rommene, for dette er praktisk, f.eks. på badet eller i entréen, mens anvendelse av speil i små arealer, f.eks. på stueveggen, kan skape et visuelt inntrykk at rommet er større.

 

De omtalte forslag kan inspisere til å prøve å foreta noen endringer i boligen – alle våre tips kan egentlig brukes både i små og i større arealer. Det å sette hovedvekt på multifunksjonelle løsninger og god arealplanlegging spiller en stor rolle i mikroleiligheter som i nær fremtid kan bli hverdagen vår.

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her