Økominihus – nyttige tips til minimalistene.

Et økologisk hus, ofte kalt økohus, er ikke bare et hus med moderne installasjoner som varmepumpe, balansert ventilasjon eller solcellepaneler. Dette er et hus som bygges i takt med naturen med bruk av naturlige materialer og råvarer. I et økohus pleier man å bruke lite elektrisk energi.

 

Et hus er noe mer enn selve vegger. Dette bør være et sted hvor vi trives både fysisk og psykisk. Et hus kalles ofte menneskets tredje hud, som i likhet med lærhuden og klærne, skal virke beskyttende og isolerende, og gjøre det lettere å puste og transportere fuktighet. Et trygt liv hjemme sikres av riktige byggematerialer og riktig ventilasjon – dette får man bare ved en konsekvent gjennomføring av et godt planlagt prosjekt.

 

Et økohus skal også gi lydkomfort – stillheten gir oss rom til å fokusere på seg selv og på naturen. Et naturlig lys er nødvendig for ethvert menneske – uten lys er det vanskelig å holde seg i god psykisk form.

 

Huset bør også gjenspeile beboernes personlighet. Passiv kopiering av gjeldende mønstre står i motstrid med økologi – ved å oppholde seg i boliger som er prosjektert etter ett og samme mønster uten at man tar hensyn til beboernes kjønn og alder, mister man sine individuelle behov. Boligen skal være prosjektert slik at den kunne endre seg med årene som går, slik som mennesker gjør. Kun da kan boligen bli vårt naturlige levemiljø hvor det er rom for både familieliv og møter med venner, og for intimitet og alenetid.

 

 

I et økominihus spiller detaljene en meget viktig rolle!!!

 

Varmeisolasjon

En riktig tilpasset varmeisolasjon av minihus gjør at man unngår høye strømregninger og helseproblemer. På markedet finnes det et bredt utvalg av varmeisolerende produkter med varierende kvalitet og egenskaper. Et riktig valg av isoleringsmetode er et av de viktigste valgene man tar når man bygger et minihus. Den mest populære isoleringsmateriale er fortsatt mineralull.

 

Hvorfor egner mineralull ikke seg til innvendig varmeisolering?

 

Mineralull utgir formaldehyder og helsefarlig støv. Støv fra mineralovner er veldig skadelig, det setter seg inn i lufta og kan føre til alvorlige sykdommer, allergi og astma.

For at våre minihus kunne være trygge både for helsa og miljøet, anbefales det økologiske varmeisoleringsmetoder: hamp eller linisolasjon. 

 

 

HAMPISOLASJON: som første isolasjonsmateriale av naturlige fibre i Europa, har det fått kvalitetsmerke „natureplus”. Dette kvalitetsmerket tildeles miljøvennlige og ikke helsefarlige byggematerialer. Isoleringsmatter av hamp anbefales for allergikere. Hamp inneholder ingen helsefarlige stoffer, forårsaker ingen hudreaksjoner og irriterer ikke luftveiene. Ved produksjon og ved montering av isolasjon, påvirker hamp ikke helsa på noen måte.

LINISOLASJON er et naturlig og trygt varmeisolasjonsmateriale som inneholder ingen farlige stoffer eller lim. Det består av 100% naturlige linfibre som festes ved hjelp av varmebehandlingsteknikk. Mer info finner du i vårt siste blogginnlegg: http://mariostinyhouses.com/linisolasjon.html

 

Naturlig energi – dagslys

 

Etter at du har planlagt hvor minihuset skal stå, er det da på tide å velge riktig prosjekt, og her mener vi først og fremst vinduer (antall og størrelse). Det er meget viktig at de fleste vinduene er sydvendte. Dermed kan du utnytte varmen fra solstråler bedre, og gjøre minihuset varmere om høsten og om vinteren. For å unngå at det blir altfor varmt inne i minihuset om sommeren, kan du montere innvendige/utvendige persienner i vinduene.

Det å slå av lyset og utnytte sollys kan hjelpe deg å skape miljøvennlige omgivelser!

 

Unngå trebaserte produkter som OSB- plater.

Et miljøvennlig produkt er et produkt som ifølge forskere ikke er farlig for miljø og brukere. Når det gjelder OSB- plate, er den helseskadelig hovedsakelig på grunn av at den avgir formaldehyd, fenol og metanol. Det er snakk her om farlig lim som binder tynne trefliser sammen, og som gjør konstruksjonen mer holdbar og motstandsdyktig mot mekaniske påkjenninger. Det å puste inn over en lengre periode luft som inneholder fenol, kan føre til blant annet kreft, hudirritasjon, irritasjon av luftveier, samt allergi og astma.

 

Pynt med planter.

Når vi omgås planter, er vi i en bedre stemning. Vi blir mer glade, mer tilfredsstilte med livet, og våre relasjoner med de vi bor sammen med, blir sterkere.

 

Plantene avgir vanndamp som tilfører fuktighet til luften. Jo varmere og tørre det er i rommet, desto mer vanndamp avgir plantene. Dette har meget god virkning på helsa vår, for da får huden mer fuktighet, og til og med kan dette forebygge forkjølelse, halsbetennelse og tørrhoste. Plantene kan også filtrere mikroorganismer som kan irritere våre luftveier. I lufta finnes det en del helsefarlige stoffer. Plantene tar ikke bare opp CO2 og slipper ut oksygen, men renser også lufta.


                                        

 

Gode tips:

  1. Kutt ned vannforbruket. Bruk servantpropp når du vasker opp,eller bruk oppvaskmaskin. Man trenger ikke å skylle frukt og grønnsaker under rennende vann.
  2. Spar strøm. Velg hvitevarer som er energieffektive, velg korte oppvask- og vaskeprogrammer, slå av stand-by innstillingen i apparater/utstyr. Følger du våre råd, sparer du miljøet og samtidig får du bedre økonomi.
  3. Sjekk om produktene er økologisk sertifisert. Vi anbefaler å bli kjent medøkologisk sertifisering av produkter, og dette gjelder ikke bare matvarer. Man kan kjøpe t-skjorter av økologisk bomull, bokhylle laget av tre fra bærekraftig skog, kosmetikk laget av naturlige ingredienser.

 

                        

 

 

 

Hvordan leve økologisk?

Her kommer vi med flere tips på hvordan man kan bli enda mer økologisk:

  • Husk avfallssortering.
  • Ikke sløs med maten, det finnes mange kreative løsninger på å bruke matrester.
  • Bruk grytelokket mens du lager mat, kokeprosessen blir kortere og man sparer da litt penger i tillegg.

 

 

 

                                            

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her