Tiny Houses som livsstil! 6 ting du må vurdere før du kjøper tiny house!

I Norge, og generelt i hele verden, finnes det mennesker som mener at livsstil som går ut på at man bor i tiny houses, er bare en plutselig impuls som får mennesker som … har for mye fritid. Men tilhengere av den type livsstil sier ofte at det å praktisere den, har forandret deres liv – blant annet har dette ført til at de ikke lenger er drevet av ønske om å eie flest mulig ting.  Hvis det å bo i minihus er et bevisst valg, og ikke bare en måte for å fremstå som kul, da kan dette bli en start på et helt nytt eventyr i livet! 

 

Det er flere og flere personer som velger å bo i minihus. Også myndigheter, eiendomsmeglere og designere begynner å legge merke til denne tydelige trenden.

 

6 ting du må vurdere før du kjøper mini/mikrohus!

 

  1. Hvor skal huset plasseres?

 

 

Dette er et spørsmål som vi får nesten hver dag.

Minihus kan stå på din egen eller på leid tomt, ved sjøen, på fjellet eller til og med på en campingplass. Det kommer bare an på hvor i Norge du bor og hva slags forventninger du har.

Hvordan kan man da finne et slikt sted? Vi anbefaler å høre først med familien og nærmeste venner. En vanlig løsning er også å legge ut en annonse på Facebook, finn.no eller på et sosialt nettsted for minihus.

Men før du bestemmer deg for å leie en tomt, er det alltid lurt å forsikre seg først om du og tomtens eier er enige i avtalens innhold.

 

  1. Lovregulering rundt det å bo i minihus.

 

Det er samme lovreguleringer som gjelder for mikrohus og for campingvogner. Setter man mikrohus på en privat tomt, trenger man ikke å sende søknad til kommunen.

Leier du tomta, må du ha avtalte med tomtens eier. Lurer du på noe, da er det bare å kontakte kommunen.

 

  1. Vil du ha et hus på hjul eller på fundament?

 

 

Det finnes mange solide firmaer som tilbyr nøkkelferdige hus. Det gjelder både hus på fundament og hus på hjul. Det er DU selv som bestemmer hva DU trenger.

Når man planlegger å sette opp et hus på fundament, må man først og fremst vurdere om man vil ha et komplekst sted å bo i samsvar med TEK17, eller om man vil ha en hytte. Uten byggteknisk forskrift TEK17 vil minihus på fundament ikke kunne fungere som helårshus.

Man må også sende inn søknad til den relevante kommunen. Det er dokumentasjonskrav på at prosjektet, produkter og utført arbeid er i henhold med det som ble avtalt, og at bygningen oppfyller alle gjeldende krav.

 

https://dibk.no/byggereglene/byggteknisk-forskrift-tek17/2/innledning/

 

Bestemmer du deg derimot for å bo i et hus på hjul, kan du glemme TEK17. Siden den type hus er ikke knyttet fast til en tomt, trenger man ingen byggetillatelse eller tillatelse til byggeprosjekt.

 

Et mobilt hus på hjul, kalt også «mikrohus», gir mange muligheter. Én av dem er frihet på hjul. Du er da IKKE bundet til ett sted på jorda.

 

Mobilt hus kan kobles til bil slik som man gjør med tilhenger, og kan fraktes fra et til et annet sted. Man trenger ingen ekstra tillatelser/rettigheter. Man må bare ha førerkort kl. B+E og en kraftig bil som f.eks. SUV, som vil trekke 3,5 tonn.

 

  1. Husets størrelse.

Spørsmålet om husets størrelse er like populært som spørsmålet om hvor huset skal plasseres! Bygger Mario’s Tiny Houses mikrohus på tilhengere på 6 meter eller 7,5 meter?

 

Dessverre, det gjør vi ikke!

 

Vi bygger våre minihus på tilhengere som er spesialdesignet for minihus på 5 meter og 7 meter. Og dette er eneste størrelser som vi kan tilby. Likevel tilbyr vi også produksjon av minihus på tilhenger på 10 m inntil 30 tonn. De kalles også minihus, men den type tilhenger har ikke homologasjon, og det er transportfirma (lastebil) som må ta seg av frakt.

 

Men hvordan velger jeg riktig størrelse på minihuset?

 

Det kommet an på brukerens behov. Noen kan si at 17m² blir nok for to personer, mens for andre blir 50m² ikke nok. Problemet ligger ikke i selve størrelsen, man må bare ha kjennskap til smarte løsninger.

 

Kan arealet på 17m² eller 25m² gi god bokomfort? Så klart! Smarte løsninger, godt skjult oppbevaringsplass, skreddersydd planløsning – dette åpner for at et lite areal plutselig kan gi mye mer plass enn vi opprinnelig tenkte. Det å bo på et lite areal med et lite barn virker heller ikke å være umulig!

 

  1. Hvor mye penger tenker du å bruke på minihuset?

 

 

Når man planlegger å kjøpe minihus, bør man sette seg ned med et ark og regne ut hvor mye penger man vil bruke på minihuset, og skrive hvordan minihuset skal innreddes. Alt er avhengig av hva slags forventninger du egentlig har! Vil du få levert halvferdig minihus, eller er du interessert i et nøkkelferdig hus? Eller kanskje vil du ha et fullstendig selvberget minihus? Den beste løsningen er derfor å sette seg ned og skrive alle dine ønsker angående varmeisolering, størrelse, utstyr, og om huset skal være møblert eller umøblert. Hva slags toalett du vil ha, badekar eller dusj, peis eller ovn osv. Neste steg er å ta kontakt med firmaet som skal bygge minihuset.

 

Ta kontakt med oss for foreløpig prisberegning.

 

  1. Hvem skal bruke minihuset?

 

Dette spørsmålet er ett av de viktigste som vi nevner i dagens innlegg. Hvorfor det? Hvem som bruker minihuset påvirker jo ikke måten man bruker dette lille arealet på!

 

Jo, det gjør nemlig det!

 

La oss starte med eldre personer. Man kan jo ikke bygge et hus med høye trapp eller med stige hvis en eldre person skal bruke huset, dette kan være veldig farlig.

  • Funksjonshemmede: for at f.eks. en rullestolbruker kunne fungere i et hus, må bad, seng, bord og flere andre ting tilrettelegges. Nå vil du kanskje komme med kommentar at funksjonshemmede ikke kan bo i tiny house. Da tenker du rett og slett feil! Se denne videoen:

  • Barnefamilier: Familie med to barn vil trenge to soverom og plass hvor familien kan spise sammen.
  • Enslige – de har alltid vært både en stor utfordring og en gåte for oss, for hver enkelt person forventer individuelle løsninger.  Derfor er det meget viktig å høre først med kunden angående dens ønsker og behov.
  • Bedrifter – det kommer an på hva minihuset blir brukt til.

 

Det finnes riktignok flere spørsmål man bør svare på før man kjøper minihus. Hvis du lurer på noe, er det bare å kontakte oss. Vi svarer gjerne på dine spørsmål. 

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her