Trilogi om smarthus. Baderom

Intelligente systemer og løsninger kan også brukes på baderommet. Selv om rommet er ganske enkelt, er det et meget viktig rom i hver bolig. Baderommet kan være stort og romslig, men det er fullt mulig å få til et funksjonelt og familievennlig baderom på et lite areal. Den type rom kan skapes ved bruk av kombinasjon av nyeste teknologi og minimalistisk design.

 

Minimalistisk baderom: godt utnyttet plass og funksjonalitet

 

Små og kompakte baderom har vært en vedvarende trend på lenge. Ved planlegging av minimalistiske rom som vi skal slappe av og kose oss i, er det kjempeviktig å være kreativ. Derfor skal vi i dag komme med noen innspill på hvordan et funksjonelt bad bør se ut. På et lite areal kan man uten tvil finne plass til nødvendig utstyr/innredning, og ved bruk av minimalistiske løsninger får man rene og lyse rom som er fulle av praktiske løsninger.

 

Hva bør man satse på?

 

Det er viktig å ha en god planløsning på badet, og velge utstyr som tar lite plass og som samtidig er funksjonelt. Det å fjerne badekaret og sette inn dusj er et godt eksempel på plassbesparelse. Et større dusjhjørne med glassdører uten rammer gir rommet en romslig følelse og et rent og minimalistisk uttrykk. Bruk av glass og speil gjør at badet oppfattes romsligere og større, og alle soner oppleves da mer kompakt og sammenhengende. Et annet godt eksempel kan være fliser lagt helt ned fra gulvet og opp til taket. Da får man en ensartet og minimalistisk overflate som samtidig er estetisk, avgrenser arealet og gjør rommet større.

Altfor mange ting? Ikke her!

 

Ved små arealer bør overskuddet av utstyr og tilbehør fjernes fra synsfeltet. Jo mer rot på rommet, desto mindre og tyngre virker det å være. Som følge av dette, mister man ofte lyst til å oppholde seg der. Et minimalistisk baderom preges av lite pynt og dekor, derfor bør man satse på høy kvalitet og riktig design på den nødvendige baderomsinnredningen og på utstyret.

 

Det anbefales å sette alt av tilbehør og kosmetikk inn i innebygde veggskap eller i skap med speildør. De enkleste og ikke iøynefallende detaljer gir minimalistisk uttrykk – slette skapfronter uten håndtak, med tip-on åpningssystemet, er praktiske og gir følelse av letthet.

 

Det anbefales også å velge skjulte installasjoner, samt montere stikkontakter i baderomsbenken eller inne i skuffene. Da er de fortsatt funksjonelle, men faller ikke så lett i øynene.

 

 

Farger – en viktig del av innredningen!

Antall farger som brukes samtidig i en minimalistisk stil er ganske begrenset. Hvitt, grått, beige og svart passer fint til baderommet. Ved å velge tre av de fargene i hvilken som helst kombinasjon, eller bruke bare en av dem, kan man oppnå en sammenhengende stil og et idyllisk interiør. Man kan også satse på bare én dominerende farge, og på badet anbefales en kald fargetone. Andre interiørfarger i rommet velges da med den dominerende fargen som utgangspunkt.

 

Det er nå tendens blant leverandører å tilby alternative valgmuligheter til f.eks. en hvit vaskeservant – en vaskeservant i svart. Man får mer og mer frihet når det gjelder valg av farger på utstyret/hvitevarer. Men man må huske å bruke sunn fornuft! Det viktigste er å være konsekvent i interiørvalg.

 

Materialer og lys i rommene

 

Kombinasjon av moderne og samtidig enkle materialer med riktig belysning gir følelse av helhet. I minimalistiske baderom passer det fint å bruke glass og stål som interiørelementer. I tillegg til riktig fargevalg som ble omtalt før i dette innlegget, kan også bruk av tre og betong være en spennende løsning. Dette kan forsterke følelsen av ubehandlede vegger og gulv.

 

I minimalistiske rom spiller belysning en meget viktig rolle. Enkle lamper og LED-belysning i himling kan gjøre badet større. Det er lyseffekten som er viktigst, ikke utseende til selve lamper.

 

Intelligente løsninger

 

I tillegg til ovennevnte løsninger, tilbyr nå ny teknologi ulike styringssystemer som gjør det enklere for oss å bruke badet, for eksempel intelligent belysning som styres med smarttelefon. Da er det bare en tast på mobilen, så får du plutselig riktig stemning i rommet. Et annet eksempel er speil med display som viser klokkeslett, eller hvor du kan spille inn lydnotater og påminnelser.

 

Hvis man vil bruke mindre vann på baderommet, kan det være lurt å installere et spareblandebatteri som er ganske lett tilgjengelig på markedet. Det finnes også et stort utvalg av vannkraner: berøringsfrie, elektroniskstyrte, og sensorstyrte som reagerer på bevegelse og kontrollerer da vanntilførselen. Noen av blandebatterier inneholder termostatsystem som reduserer risikoen for at vannet plutselig blir farlig varmt. Vi bruker da også mindre vann mens vi selv kan regulere vanntemperaturen.  

 

Kombinasjon av intelligente teknologiske systemer med intelligente planløsninger gjør det mulig å skape et funksjonelt baderom med minimalistisk uttrykk. Er det ikke dette vi alle ønsker oss?

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her