Trilogi om smarthus. Kjøkken

Med dagens innlegg starter vi en ny trilogi om intelligente løsninger i boligen.

 

Nå til dags betyr intelligente hus stort sett automatiserte hus med funksjoner som lett kan synkroniseres med hverandre. Et slikt synkronisert system vil kontrollere flere ting hjemme som f.eks. innetemperatur eller belysning. Systemet kan også sjekke om kjøkkenapparater eller hvitevarer er slått av.

 

Alle funksjoner i boligen kan virke uavbrutt takket være det at de er samkjørt. De kan til og med personaliseres og tilpasses familiens behov. Ved bruk av teknologi kan en del apparater og funksjoner i boligen automatiseres og tilpasses våre vaner.

 

Med et smarthus vil man først og fremst skape komfort og sunne og trygge livsforhold.  Men bør definisjonen på smarthus begrenses bare til anvendelse av den nyeste teknologien i boligen? Nei, så klart ikke! Som nevnt i forrige innlegg, i leiligheter med et lite volum får intelligente løsninger mye bredere betydning. Godt gjennomtenkt innredning, bruk av multifunksjonelle møbler og smart bruk av små arealer fører til at boligene blir funksjonelle. Først kombinasjon av alle disse betydningene av «smarthus» kan danne et fullstendig komfortabelt og ekte smarthus.

 

Hvilket rom skal vi begynne med?

I dagens innlegg vil vi sette fokus på kjøkkenareal. Hvordan bør kjøkkenet planlegges slik at vi vil mer enn gjerne oppholde seg der og ikke bruke tid på å finne ting og utstyr som vi trenger?

 

Kjøkkenet er et sentralt oppholdsrom i hver bolig, der spiser vi frokost, tar en kopp kaffe med venner, og spiser kveldsmat med de nærmeste. Kjøkkenet bør oppfylle en rekke krav som åpner for å skape funksjonelle rom. Kjøkkenplanlegging som er i samsvar med ergonomiske prinsipper gir oss et komfortabelt arbeid og sikrer oss hyggelige stunder på kjøkkenet. Kjøkkenarealet kan deles inn i tre viktigste soner:

 

  1. Oppbevaringssone – et kjøleskap er midtpunktet her, og rundt kjøleskapet finnes det skap hvor man oppbevarer matprodukter.
  2. Oppvasksone med en oppvaskkum i sentrum. Oppvaskkum, oppvaskmaskin, tørkestativ og søppelbøtte ligger i denne kjøkkensonen.
  3. Matlagingssone – her finnes det først og fremst platetopp, stekeovn, mikrobølgeovn og skap for oppbevaring av kasseroller og stekepanner.

 

For at kjøkkenet kunne være funksjonelt, bør man ha riktig avstand mellom sentrale elementer i alle de tre sonene for å kunne bevege seg komfortabelt og raskt når man arbeider på kjøkkenet. Nedenfor presenterer vi en trekantregel som brukes i hele verden og som omfatter alle kjøkkensoner. Avstand mellom sentrale elementer på kjøkkenet bør være følgende: 

 

 

Kjøleskap Oppvaskkum – avstand fra 120 cm til 210 cm

Oppvaskkum Stekeovn - avstand fra 120 cm til 210 cm (i små arealer maks. 90 cm)

Kjøleskap Stekeovn - avstand fra 120 cm til 210 cm

 

På kjøkkenet som er riktig planlagt utgjør hovedelementer følgende rekke: kjøleskap, oppvaskkum, stekeovn. For høyrehendte personer følger denne rekken klokkens retning, og for venstrehendte personer går den motsatt vei.

 

Hva slags elektronisk utstyr kan hjelpe oss på kjøkkenet i hverdagen vår?

 

 

Man kan anvende en rekke fasiliteter som kan gjøre vårt arbeid på kjøkkenet mye enklere. Først kan vi nevne automatiserte skuffeåpnere. Hengsler som er synkroniserte med systemet og høydejusterbar kjøkkenbenk kan gjøre kjøkkenarbeidet mye enklere for alle familiemedlemmer, for kjøkkenet blir tilpasset hver eneste bruker.

 

Kontroll av belysning – ved bruk av fjernkontroll kan man dimme lys. Vi kan f.eks. dempe et sterkt arbeidslys og plutselig få et hyggelys som skaper en romantisk stemning ved kveldsmat. Slike løsninger gjør kjøkkenet mer funksjonelt.

 

Smarte alarmsystemer med lydvarsler kan også være en fin løsning. Da får man lydvarsel når det f.eks. er for mye vann i oppvaskkummen, når man skal ta medisiner eller når kjøleskapet ikke er lukket.

 

Vi kunne godt fortelle her mye mer om nyheter innen teknologi, men vi vil gjerne at dere selv prøver å finne mer informasjon om teknologiske nyheter på smarthusfronten. Vi lover at dette blir spennende! 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her