Trilogi om smarthus. Stue

 

I dag skal vi skrive om rom i smarthus som ikke ble omtalt i tidligere innlegg. Rom som vi ofte oppholder oss i – stue og soverom, bør innredes praktisk, og alle løsninger bør være funksjonelle. Trafikkarealer i smarthus, som gang eller overgang mellom forskjellige rom, bør først og fremst ha god belysning – det spiller ingen rolle om belysningen er naturlig eller kunstig. Men hvilke intelligente løsninger kan egentlig anvendes når man planlegger arealer i boligen?

 

Stue – et møtested

 

Et lite volum til minimalistisk stue gir ikke stort areal, men riktig møbelplassering og bruk av mest nødvendig utstyr kan gjøre stuen til et perfekt oppholdsrom for hele familien.

Det er i stuen familien tilbringer mest tid sammen. Der sitter vi også med gjester, tar oss en hvil eller slapper av etter en lang dag. Stuen brukes til mye forskjellig, og derfor er den et perfekt sted for anvendelse av intelligente løsninger. Dette kan for eksempel være belysning som tilpasses beboernes humør.

Stuen pleier å være et godt belyst og sydvendt rom. På grunn av at i stuen er det som regel mange vinduer, er det meget viktig med riktig styring av belysning.

Lysstyrkesensorer er et system for persiennestyring som reguleres automatisk etter hvor solen befinner seg. Da forhindrer man at i suen blir det altfor mye lys eller at det blir altfor varmt der. Når dagslyset forsvinner, kan vinduene automatisk skjermes med persienner, og systemet slår da på forhåndsinnstilt innebelysning.

 

Gang – et trafikkareal

 

 

 

God belysning spiller en avgjørende rolle i trafikkarealer i boligen. Vanligvis er det ingen direkte dagslys i sånne arealer, og det er derfor meget viktig med riktig planlegging av belysning. Enkel og sparsom møblering gjør gangen stor og luftig, og lyse farger på veggen gjør den enda større og lysere. Hvis dører og dørkarmer tilpasses et intelligent system, kan man få det til at dørene åpnes automatisk når vi f.eks. holder en bok og en kopp kaffe i hendene, og har ingen mulighet til å åpne døra selv. Sensorer montert i døra kan åpne den automatisk når vi vil inn i rommet, eller lukke den når vi trenger litt ro.

 

Soverom – tid for avslapning

 

 

Soverommet er vår privatsone. Det er der vi søker litt ro etter en lang dag, vil hvile og hente overskudd til neste morgen som sikkert blir full av utfordringer. Her vil vi også trenge belysningsstyring og styring av oppvarming. Ved bruk av forhåndsinnstilt oppvarmingssystem senkes innetemperaturen med noen grader om natta i rom som man ikke oppholder seg i, mens temperaturen på soverommet stiger. Samme skjer når man ikke befinner seg i huset – innetemperaturen senkes, og forhåndsinnstilt system får temperaturen til å stige én time i forveien, eller på et annet forhåndsinnstilt tidspunkt, før den første beboeren er tilbake hjemme.

Komfort er en viktig faktor for alle, og derfor vil dette systemet passe perfekt for boliger med et lite areal hvor temperaturforskjellen merkes nesten umiddelbart.

Automatisk vanningssystem som er synkronisert med lysstyrkesensorer, eller helautomatiserte skyvegarderober er bare noen eksempler på smarte løsninger i intelligente hus.

Ved å bruke bare én styringsenhet (for en praktisk og minimalistisk løsning!) kan vi også lytte til musikkbiblioteket og styre alle musikkenheter som vi har hjemme.

 

Ved god planlegging og riktig plassering av musikkanlegg kan man også oppnå perfekte lydforhold, og steder hvor lyden kommer fra, vil ikke være synlige slik at man kan fokusere på selve lyden.

Intelligente styringssystemer i smarthus vil øke komfort på soverommets funksjonalitet, og fører til at vi kan spare mye tid som vi kan bruke på noe annet.

 

Kombinasjon av design og teknologi

 

Ved kombinasjon av intelligente løsninger og tekniske systemer kan man skape et fantastisk sted å bo, hvor alle beboere vil like å oppholde seg i og komme tilbake til. Tilgang til teknikk er i våre tider tilgjengelig for nesten alle, og hvis automatiserte systemer vil fungere fint i minimalistiske konsepter, må man starte å vurdere å satse på dem.

 

Vi bruker cookies for å optimalisere din brukeropplevelse. Ved å gå videre aksepterer du bruk av cookies. Les mer om informasjonskapsler her